Τζάκσον Πόλοκ (1912-1956). ”Είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή καλλιτέχνης στις Ηνωμένες Πολιτείες;” ερώτηση του περιοδικού LIFE προς τους αναγνώστες του, 8 Αυγούστου του 1949.
Το έργο του είναι πλέον απ’ τα πιο αναγνωρίσιμα στον κόσμο, τόσο ιδιαίτερο ώστε να μην συγχέεται με κανενός άλλου ενώ οι πίνακες του φιλοξενούνται σε μουσεία όπως το MoMA της Νέας Υόρκης και το Guggenheim της Βενετίας. Ωστόσο, στις απαρχές του το έργο του είχε παρερμηνευτεί και χλευαστεί από τους κριτικούς τέχνης της εποχής του.
Οι πίνακες του Πόλοκ είναι χαρακτηριστικοί για την τεχνική του σταξίματος (dripping). Η τεχνική αυτή αποκαλέσθηκε αρχικά ως <<μακαρόνια στο φούρνο>> και <<μάζα μπερδεμένων μαλλιών>>. Σταδιακά, με την εξοικείωση του κοινού με νέα αυτή μορφή έκφρασης, η κριτική γίνεται προσεκτικά θετική.
ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ
Όπως απεικονίζεται και στα πιο γνωστά πορτρέτα του, ο Πόλοκ δημιουργούσε τους πίνακες του με τρόπο πολύ διαφορετικό από τους άλλους αφηρημένους εξπρεσιονιστές (σύνθεση των όρων εξπρεσιονισμός, βλ. Wikipedia και αφηρημένη τέχνη, βλ. πάλι Wikipedia).
Η ρίξη λοιπόν εντοπίζεται στον τρόπο τοποθέτησης του καμβά στο χώρο. Ο Πόλοκ, αντί να στήνει τους καμβάδες του σε καβαλέτο ή απευθείας σε τοίχο (κατακόρυφα δηλαδή) επέλεξε να τους <<ξαπλώνει>> στο έδαφος. Τινάζοντας υγρή μπογιά επάνω τους με ραβδιά βουτηγμένα σε κουτιά μπογιάς προέκυπτε το τελικό αποτέλεσμα. Η νέα αντίληψη του Πόλοκ, που στηριζόταν τόσο στο ρόλο τόσο των εργαλείων όσο και του υλικού ονομάστηκε <<αντί-μορφή>>. Η <<αντι-μορφή>> είναι δομικά ασυμβίβαστη με τη δημιουργία της μορφής -οποιασδήποτε. Καθώς τα νήματα του καμβά είναι αρκετά διαφανή, παρατηρούμε πράγματι ότι δεν σχηματίζεται κάποια συγκεκριμένη μορφή με ή πίσω από αυτά. Οι γραμμές του Πόλοκ δεν αποσκοπούν στον καθορισμό κάποιου αντικειμένου ή στην αποτύπωση ορισμένων ιδέων. Έτσι ο Πόλοκ αριθμεί και δεν ονοματίζει τους πίνακες του, ώστε μητε να επηρρεάζει το κοινό, μήτε να το υποβάλλει σε ανούσιες διαδικασίες περισυλλογής. Το έργο του Πόλοκ είναι τόσο αφηρημένο ώστε ο καθένας μπορεί να το εκλάβει και να το αισθανθεί όπως επιθυμεί.
Το γεγονός ότι οι πίνακες του Πόλοκ τοποθετούνται κάθετα στον τοίχο ενός ατελιέ ή ενός μουσείου δεν αφαιρεί σε τίποτα από την πρωταρχική <<αντι-μορφική παρόρμηση>> στο έργο του. Ο καλλιτέχνης μετέδιδε όλη του την ενέργεια στο έργο, γινόταν <<τμήμα του πίνακα>> με αποτέλεσμα να καθιερώσει το λεγόμενο <<action painting>> (ενεργητική, κινητική συμμετοχή του καλλιτέχνη) στη ζωγραφική.
ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ
Ο Τζάκσον Πόλοκ είχε θέματα αλκοολισμού, υπεύθυνα για το τραγικό του τέλος στις 11 Αυγούστου του 1956. Η χρήση του αλκοόλ προκάλεσε μάλιστα και κατάθλιψη στον καλλιτέχνη, διότι και ο ίδιος συνηδειτοποιούσε πως η εξάρτηση του υποβίβαζε την καριέρα του. Πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα υπό την επήρεια αλκόολ, γεγονός κατά πολλούς εσκεμμένο.
ΤΟΠ 5 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ <<ΠΟΛΟΚ>> :
1. Ζωντανά, κινούμενα νήματα σε διάφορα χρώματα
2. Η αίσθηση του σημείου εστίασης διαχέεται
3 .Ενστικτώδης έκφραση του καλλιτέχνη
4. Dripping,ή τεχνική του σταξίματος
5. Μελέτη του Εξπρεσιονισμού και της Αφηρημένης τέχνης.
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΔΩ :
(ΚΑΙ ΕΔΩ) :
TAINIA ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ :