Το cob είναι ένα χωμάτινο οικοδομικό υλικό που είναι κατασκευασμένο από πηλό, άμμο, άχυρο και νερό. Έχει χρησιμοποιηθεί  για χιλιάδες χρόνια για να κατασκευάσει σπίτια και κτίρια. Έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, με την αναγέννηση του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Περίπου το 30 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πήλινα σπίτια. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο στον κόσμο, αλλά το cob προσφέρει νέα πλεονεκτήματα και ευκαιρίες στον ανεπτυγμένο κόσμο. Χτίζοντας με τη γη και άλλα φυσικά υλικά δίνεται μια λύση για την κατανάλωση ενέργειας και τα προβλήματα του κόσμου μας. Το cob είναι πάρα πολύ φθηνό, βιώσιμο ως οικοδομικό υλικό, και φιλικό προς το περιβάλλον.

cob 2

Μπορείτε να δημιουργήσετε όλα τα είδη των χρήσιμων και δημιουργικών πραγμάτων με το cob. Μπορείτε να χτίσετε ένα σπίτι, ένα ξύλινο φούρνο, ένα παγκάκι, γλυπτά, και πολλά άλλα.

Η διαφορά του cob από το κτίσιμο με πλίνθους συνίσταται στην ευκολία της κατασκευής και την ελευθερία του σχεδιασμού. Εφόσον δεν απαιτούνται ίσιες φόρμες ή καλούπια, το ίδιο το υλικό οδηγεί σε οργανικά σχήματα: καμπύλοι τοίχοι, θόλοι και αψίδες. Χτίζοντας με το cob, είναι εμπειρία παρόμοια με γλυπτική με πηλό.

cob ins

Τα σπίτια από cob είναι δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά τον χειμώνα. Η αντοχή τους σε μια μεγάλη γκάμα καιρικών συνθηκών τα κάνει άνετα και βιώσιμα στα πιο κρύα κλίματα αλλά και σε συνθήκες ερήμου. Οι τοίχοι με πάχος που κυμαίνεται από 40 έως και 60 εκατοστά έχουν τεράστια θερμική μάζα και επαρκή μόνωση ειδική για χρήση παθητικών ηλιακών συστημάτων θέρμανσης. Απαιτείται ελάχιστη πρόσθετη θέρμανση τον χειμώνα και καθόλου ψύξη ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες.Το cob χρησιμοποιήθηκε επί χιλιετίες ακόμη και στις σκληρές κλιματολογικές συνθήκες των βρετανικών ακτών στο ύψος των Αλεούτιων νήσων. Χιλιάδες άνετα και γραφικά σπίτια από cob στην Αγγλία, κατοικούνται συνέχεια εδώ και αιώνες έχοντας μάλιστα και πολύ μεγάλη τρέχουσα εμπορική αξία.

cob 3

Αυτή η αρχαία τεχνική, αποτρέπει την καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση του περιβάλλοντος και δεν εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη. Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας είναι λογικό να επιστρέψουμε στο πιο αθώο, φθηνό και υγιεινό οικοδομικό υλικό.

 

Πηγές & περισσότερες πληροφορίες:

http://www.thiscobhouse.com

http://www.cob.gr

http://www.theyearofmud.com

 

Επιμέλεια: Ισμήνη Καραθάνου

 

Leave a Reply