Στα πιο γνωστά ζεύγη στην ιστορία αρχιτεκτονικής ανήκει ο Le Corbusier με τη Villa Savoye. Ακόμα και σήμερα, λίγοι θα διαφωνήσουν με τη δήλωση πως η Villa είναι αρχιτεκτονικό αριστούργημα.

Le-C

newmanchesterwalks

Δυο λόγια για τον αρχιτέκτονα… Ο Charles-Édouard Jeanneret-Gris (1887-1965), a.k.a Le Corbusier, ήταν Ελβετός στην καταγωγή και Γάλλος πολίτης από το 1930, θεμελιωτής του μοντέρνου (εννοείται κινήματος). Αρχικά έμαθε την τέχνη της χαρακτικής ρολογιών, όπως όριζε το κλισέ της καταγωγής του, αλλά σύντομα στράφηκε στην αρχιτεκτονική. Ευαισθητοποιημένος ανθρωπιστικά, ασχολήθηκε με την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ολοένα και επαυξανόμενες μεγαλουπόλεις, φαινόμενο ταχύτητατων ρυθμών και αδύνατο τότε να αναχαιτιστεί. Ο άνθρωπος αυτός υπήρξε ταυτόχρονα αρχιτέκτονας, σχεδιαστής, πολεοδόμος, συγγραφέας αλλά και κάτι λιγότερο γνωστό, ζωγράφος. Στη ζωγραφική, σύνθεσε πίνακες Πουριστικούς, επηρρεασμένος από τον Κυβισμό και υπογράφοντας ως Jeanneret. Δημοσίευσε μάλιστα το 1918 και ένα μανιφέστο, το Aprés le Cubisme (Μετά τον Κυβισμό).

6874086566_1677be7511_o

MoMA

Το 1926, ο Le Corbusier δημοσίευσε τα ‘’Πέντε Σημεία μιας Νέας Αρχιτεκτονικής’’ (Le Cinq Points une architecture nouvelle). Το έργο του ‘’Κατοικία Cook’’, αποτέλεσμα συνεργασίας με τον Pierre Jeanneret (ξάδερφος και συνεργάτης του), εκφράζει εύγλωττα για πρώτη φορά τα πέντε σημεία: 1. πιλοτή, 2. ελεύθερη όψη, 3. επιμήκες ανοίγματα στην όψη, 4. ελεύθερη κάτοψη και 5. roof garden. Ο κανόνας αυτός βρήκε εφαρμογή και σε άλλα έργα του Le Corbusier, ενώ σημάδεψε ομήλικούς του αλλά και πολλές ύστερες γενεές. Στη φάση αυτή της καριέρας του, ο αρχιτέκτονας σχεδίασε μια σειρά από villas, με αποτέλεσμα να συνθέσει το δικό του αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο και να ξεχωρίσει από τους ομοίους του. Το τελευταίο έργο από την περίοδο αυτή, η Villa Savoye, έγινε σύμβολο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και το πιο αντιπροσωπευτικό δημιούργημα της φαντασίας του.

1288061919-villa-savoye-4

Το παράδειγμα της Villa Savoye (1929) , 5 σημεία:

  1. Η πιλοτή

Η εξάλειψη του ισόγειου ορόφου με την ανύψωση της κατοικίας. Η πιλοτή, είναι η απαραίτητη βάση για το κτίριο, η εμφανής στήριξη του στο έδαφος, και αφήνει ελευθερία για διαμόρφωση σκιασμένου και ευάερου χώρου. Οι κιονοστοιχίες είναι φανερές και όσο το δυνατόν εκλεπτισμένες, για να δίνουν την εντύπωση ότι το κτίριο είναι ανάλαφρο, σχεδόν αιωρούμενο.

  1. Η ελεύθερη όψη

Η ελεύθερη σύνθεση των εξωτερικών τοίχων, που στηρίζονται στους προβόλους των πλακών, αντί να ακολουθούν τη θέση των υποστυλωμάτων και των δοκών. Έτσι, οι όψεις γίνονται περισσότερο λειτουργικές.

  1. Το επιμήκες παράθυρο στην όψη

Τα συνεχόμενα, επιμήκη παράθυρα τυλίγουν σαν κορδέλα την κατοικία, διατρέχουν όλη την όψη αλλά σταματώντας στις γωνίες. Τονίζουν τις οριζόντιες χαράξεις, λόγω του μεγάλου τους μήκους. Προσφέρουν το απαραίτητο φως και θέα σε όλους τους χώρους.

  1. Η ελεύθερη κάτοψη

Η ελεύθερη σύνθεση του εσωτερικού χώρου δια της χρήσης διαχωριστικών τοίχων. Η κατασκευή έχει απελευθερωθεί από φέροντες, περιοριστικούς τοίχους.

  1. Το roof garden

Η αντικατάσταση της επικλινούς στέγης από επίπεδη, το δώμα, χρησιμοποιούμενο ως κήπος. Έτσι, αυξάνεται και ο κοινόχρηστος χώρος αλλά και το πράσινο.

1288200662-villa-savoye-flickr-end-user 1288061929-villa-savoye-11

Τα παρακάτω σκιτσάκια βοηθούν πολύ:

le-corbusier-five-points-of-architecture0001111

archidialog

Η Villa Savoye έχει εμπνέει μέχρι σήμερα τους αρχιτέκτονες. Αποτελεί πλέον αρχή, έχει το κύρος μνημείου, ενός κλασσικού έργου. Να μην ξενίζει το γεγονός ωστόσο ότι θεμελιώδη για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική έργα όπως αυτό, παραφράστηκε για να ικανοποίησει ανάγκες. Βλέπε και τις δικές μας άχαρες, αφιλόξενες πολυκατοικίες.

Βιντεάκια ευχάριστα:

Leave a Reply