«Το σόι του κυρού μου αποσέρνει από ένα χωριό δυό ώρες δρόμο από το Μεγάλο Κάστρο που το λεν Βαρβάρους», από το Αναφορά στον Γκρέκο.

Το χωριό Βαρβάροι (Μυρτιά), ένα χωριό μόλις έξω από το Ηράκλειο Κρήτης (”Μεγάλο Κάστρο”), κρύβει τα μυστικά του μεγάλου συγγραφέα στον χώρο ενός Μουσείου. Κανείς ψυχανεμίζεται την παρουσία του Ν.Κ από την είσοδο του στο μικρό αυτό χωριό.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ιδρύθηκε το 1983 από τον Γιώργο Ανεμογιάννη, μακρινό συγγενή του Ν.Κ. και ανακαινίστηκε το 2009 ριζικά, διατηρώντας άθικτη τη σύνθεση της δυτικής όψης του κτιρίου (φωτό).

nikos-kazantzakis

Το μουσείο πριν την ανακαίνιση του το 2009 

Το Κτίριο Έκθεσης βρίσκεται σε ήσυχη πλατεία, διαμορφωμένη με φυτεύσεις και γλυπτά, όπως του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, το πορτραίτο του οποίου περιγράφει ο συγγραφέας στο έργο του Ο φτωχούλης του Θεού. Ανήκει σε κτιριακό συγκρότημα, μαζί με το Πωλητήριο και το Κτίριο Διοίκησης, με τα οποία συνορεύει. Το Κτίριο είναι διώροφο, ο ισόγειος χώρος αφηγείται το ταξίδι της ζωής του στοχαστή, και ο επόμενος όροφος εγκύπτει στο συγγραφικό έργο του. 

20160826_155854

Σκηνικά θεάτρου από το έργο του συγγραφέα ”Ο χριστός ξανασταυρώνεται”  

Οι χώροι είναι μικροί σε κλίμακα, όμως μεστοί από νοήματα και πληροφορία για το έργο και τη ζωή του μεγάλου συγγραφέα. Η μουσειολογική αφήγηση ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια, συνεχίζει με την ”Οδύσεια”, καταλήγει σε μια πλούσια παρουσίαση όλης της εργογραφίας του λογοτέχνη (θεατρικά, πεζογραφία, ποιήματα, μεταφράσεις…).

20160826_144734

Οι προθήκες αυτές με τα προσωπικά αντικείμενα,

τις φωτογραφίες, τις επιστολές,αφηγούνται ιστορίες… 

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο Καζαντζάκης ταξίδευε πολύ και κατέγραφε τις εμπειρίες του στα ταξιδιωτικά, παρόλο που λιγότερο γνωστή είναι, ίσως, αυτή η ενασχόληση του. Αναζητούσε έμπνευση και τη βρήκε στις άκρες του κόσμου (Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία…) . Ένας από τους προορισμούς του ήταν η Ισπανία, την οποία και επισκέφθηκε τέσσερις φορές. Η μέθεξη με τον Γκρέκο και τον Δον Κιχώτη ήταν πιο ισχυρή στο Τολέδο, τη Σεβίλλη, τη Σαραγόσα, και σε άλλους τέτοιους τόπους … 

Φέτος, (12 με 17 Ιουλίου) διοργανώθηκε, υπό την Αιγίδα της Ισπανικής Πρεσβείας το φεστιβάλ ”Ταξιδεύοντας… Ισπανία”, όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την Ισπανία του Καζαντζάκη.

Άλλωστε, η Ισπανία ήταν ο τόπος, που μετά την Ελλάδα και μάλιστα τη γενέτειρά του την Κρήτη, ο Νίκος Καζαντζάκης αγαπούσε περισσότερο.

poster-festival-gr

Η αφίσα του φεστιβάλ

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οργανώθηκαν στη Μυρτιά θεματικές εσπερίδες, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, χοροδράματα (φλαμένκο), παιχνίδια κ.α. 

Εξάλλου, στο χωριό είναι ακόμα εμφανή ψήγματα του φεστιβάλ…

Ακόμη, στα πλαίσια της διοργάνωσης αυτής, συντέθηκε θεματική έκθεση με τίτλο ”Το ταξίδι, η αναζήτηση, οι ανταποκρίσεις”, όπου παρουσιάζονται με συνοπτικό τρόπο οι περιπλανήσεις του Καζαντζάκη στην Ιβηρική χερσόνησο.

20160826_150407-1

Από τη θεματική έκθεση 

Το Μουσείο ήταν υποψήφιο το 2012 για τη διάκριση <<Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς>>, ανάμεσα σε 58 μουσεία από συνολικά 19 ευρωπαϊκές χώρες. Η διάκριση αυτή εξετάζει την καινοτομία και τις υπηρεσίες που παρέχει ένα μουσείο.

Το κόστος εισόδου ανέρχεται μόλις στα 3 €, με 2 € είσοδο για τους φοιτητές, ενώ 1 € κοστίζει ο απαραίτητος ακουστικός οδηγός. 

20160826_151428

20160826_154149

Τα ταξίδια του Ν.Κ. … 

Δείτε εδώ το σποτ του “Ταξιδεύοντας… ΙΣΠΑΝΙΑ”

Και εδώ τη σχετική δημοσίευση στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου.

2 thoughts on “Καλωσήλθατε στο μουσείο Ν. Καζαντζάκη…

  1. Σημαντικό λάθος: Το Μουσείο ΔΕΝ βραβεύθηκε το 2012 ως <>, ανάμεσα σε 58 μουσεία από συνολικά 19 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ήταν υποψήφιο για την διάκριση.

    1. Ευχαριστούμε για την παρατήρηση! Το άρθρο διορθώθηκε.

Leave a Reply