Α2

_ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ

Η σχεδίαση του φωτιστικού βασίστηκε στα origami, και στα διακοσμητικά σχέδια Ισλαμικής τέχνης.

_ORIGAMI (οri=διπλώνω, κami=χαρτί)

Στα ιαπωνικά 折り紙, το origami είναι η τέχνη διπλώματος χαρτιού. Η ακριβής προέλευση του μένει ακόμη άγνωστη, οφείλεται όμως γενικά στην ανακάλυψη του χαρτιού στην Κίνα (1ος αι. μ.Χ.). Βουδιστές μοναχοί μετέφεραν πρώτη φορά χαρτί στην Ιαπωνία τον 6ο αι. μ.Χ.

Το διπλωμένο χαρτί χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά σε μορφή διπλώματος αποκλειστικά σε θρησκευτικές λειτουργίες λόγω υψηλού κόστους, την εποχή των Muromachi (1392–1573). Η τεχνική αυτή είναι γνωστή ως noshi. 

w54346

σύμβολο καλής τύχης, noshi 

Η τέχνη των origami απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση από τη δεκαετία του 60′ με νέες τεχνικές, όπως τα modular (αρθρωτά) origami.

Τα origami είναι μέσο διασκέδασης για τα παιδιά στην Ιαπωνία, και το μόνο πριν την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Εξάλλου, είναι άριστο για τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς ευνοεί τη νοητική συγκέντρωση και το συντονισμό χεριού και ματιού. Ακόμη, τους μαθαίνει τη σημασία της λεπτομέρειας και της υπομονής.

_Ισλαμική τέχνη

Η απαγόρευση απεικόνιση ιερών προσώπων κατά το Κοράνιο αναστέλλει την πρόοδο της ζωγραφικής με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του διακόσμου. Στη θεματολογία κυριαρχούν τα ανεικονικά θέματα, όπως κατοικίες, δέντρα, αφηρημένα κοσμήματα και άνθη. Αργότερα, η διακοσμητική θα εξελιχθεί περισσότερο, με φυτικά θέματα, γνωστά ως αραβουργήματα, να καλύπτουν ολόκληρες επιφάνειες.

mGmgU3s

_ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

   Το φωτιστικό αποτελείται από δύο μέρη : 1. Τον μεταλλικό σκελετό που στηρίζει τη λάμπα στο κέντρο και 2. το εξωτερικό κέλυφος, ένας κύβος με στοιχεία origami και αραβικού φαναριού.


12

μεταλλικός σκελετός πρόκειται για μια κατασκευή από μεταλλικές ράβδους “βίδες” , και αποτελείται από τρία μέρη: 1. ένα τετράγωνο βάσης· μία βέργα 1μ., λυγισμένη σε ορθές γωνίες, 25×25 εκ., 2. το σημείο που φέρει το ντουί της λάμπας· ένα δαχτυλίδι διαμ. 5,3 εκ., συγκολλημένο με τέσσερα κομμάτια των 20 εκ. που έρχονται διαγώνια, 3. τέσσερα κομμάτια των 70 εκ. που το καθένα λυγίζει και πιάνει 35 εκ. σε μία πλευρά και τα υπόλοιπα 35 εκ. στην αμέσως διπλανή πλευρά, δημιουργώντας τις διαγώνιους της πλευράς του κύβου. Τέλος, το τετράγωνο(μέρος 1) συγκολλήθηκε με το μεσαίο σημείο για τη λάμπα(μέρος 2), ενώ οι διαγώνιοι των 70 εκ.(μέρος 3) συνδέθηκαν με την υπόλοιπη κατασκευή με σύρμα. Στο τέλος ο σκελετός βάφτηκε με σπρέι.

blacksmith_toolsΗ κατασκευή του σκελετού έγινε σε συνεργασία με τον σιδερά της περιοχής μας 

_Το εξωτερικό κέλυφος αποτελείται από τέσσερις πλευρές, τέσσερα κομμάτια των 30×30 εκ. από καφέ μακετόχαρτο του 1 χιλιοστού, συν ένα των 30×30 εκ. το οποίο αποτελεί την πάνω πλευρά του κύβου. Οι χαράξεις και οι τρύπες των κομματιών αυτών έγιναν σε laser cutter, οι γωνίες ενισχύθηκαν με κομμάτια δέρματος, οι πλευρές συνδέονται μεταξύ τους με κρικάκια τα οποία στο τέλος βάφτηκαν, και τα σημεία στα οποία περνάνε τα κρικάκια σε κάθε πλευρά, ενισχύονται επίσης με λωρίδες από χαρτόνι στην πίσω πλευρά.

__Για το ηλεκτρολογικό του φωτιστικού, ένα καλώδιο λευκό των 2 μ. συνδέθηκε με λευκό φις απλό διπολικό αρσενικό, διάφανο διακόπτη και με μαύρο ντουί για την υποδοχή του λαμπτήρα. Ο λαμπτήρας είναι θερμού φωτός.

DSC_0496~2

Το φωτιστικό σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στα πλαίσια του μαθήματος ´Design´ της Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, από τις φοιτήτριες Μαριλένα Κοσκερίδου, Μαρία Κυριακίδου, Παναγιώτα Σαββαΐδου,

ΠΗΓΕΣ:

http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Origami

Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, Β τόμος, Μπούρας Χ.,2000

 

Leave a Reply