Στη βιβλιοθήκη της σχολής βρήκα τυχαία σε έναν Άτλα το Vulcania Museum του Αυστριακού Hans Hollein (1934-2014). Είχα βρεθεί εκεί με αφορμή το Mobiles Büro (??) (1969) του ίδιου αρχιτέκτονα.

        πηγή:infotourisme   

ΠΟΥ ; Saint-Ours-Les Roches, France
ΠΟΤΕ ; Μελέτη: 1994-1997, Ολοκλήρωση: 2002
ΠΟΙΟΣ ; Hans Hollein σε συνεργασία με το Atelier 4

Πρόκειται για ένα μουσείο περί ηφαιστείων που σκοπό έχει όχι μόνο να πληροφορήσει για το από καταβολής κόσμου φαινόμεο αλλά και να προσφέρει μια απόλυτα διαδραστική εμπειρία. Τοποθετείται στο εσωτερικό ενός ανενεργού ηφαιστείου, σε υψόμετρο 1000 μέτρων από τη θάλασσα, ενώ το χαμηλότερο επίπεδο του φτάνει τα 20 μέτρα υπό το έδαφος. Από τον σχεδιασμό προκύπτουν δύο κτιριακές μάζες, άρα ορθότερα μιλούμε για κτιριακό συγκρότημα.

0635-60237                                                                                    πηγή:frommers

Ο υψηλότερος όγκος του μουσείου (28 μέτρα), το τοπόσημο της περιοχής, μιμείται τη μορφή ενός ηφαιστείου και σε συνέργεια με τα υλικά και την τεχνολογία δημιουργεί την αίσθηση ότι πράγματι κάποιος βρίσκεται στο εσωτερικό ενός ηφαιστείου. Η μονολιθικότητα και οι καθαρές γραμμές της ‘’πρωτόγονης’’ αυτής αρχιτεκτονικής υπηρετούν απόλυτα τον σκοπό της αρχιτεκτονικής ομάδας. Το περίγραμμα του όγκου είναι η μεθερμηνεία της μορφής των ηφαιστείων.

Το τεχνητό ηφαίστειο, όπως αποκαλείται, σχηματίζεται από δύο γλυπτούς όγκους που αλληλοσυμπληρώνονται χωρίς να εφάπτονται, αφήνοντας το χώρο ημι-υπαίθριο. Η τελική μορφή μοιάζει να έχει προκύψει από την διατμήση ενός κώνου και έπειτα μετατόπιση των τμημάτων αυτών. Είναι σε γενικές γραμμές γέννημα του μεταμοντέρνου κινήματος, εκφραστής του οποίου υπήρξε ο Hollein.

//Πρόσβαση γίνεται, εκτός από το χαμηλότερο επίπεδο, και ενδιάμεσα με μια εξ’ ολοκλήρου μεταλλική γέφυρα που εισχωρεί σαν βατήρας και καταλήγει στο μέσο του αιθρίου. Κανείς προσεγγίζει τους χώρους του μουσείου περιμετρικά με μια ράμπα που καταλήγει σε μια βυθισμένη πλατεία. Η θέαση του ουρανού από το σημείο αυτό είναι εντυπωσιακή.//

8115289130_05feb1291b_k                                                                                   πηγή:flickr

320_VULCANIA_23.jpg_projectimage                                                                                  πηγή:hollein.com

Οι υφές φορτίζονται με νοήματα για να περιγράψουν το αρχιτεκτονικό ύφος του έργου. Το κτίριο είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα αλλά επενδύεται εξωτερικά με πλίνθους μεγάλων διαστάσεων, ώστε να τονιστεί η γήινη φύση του έργου. Ακόμα, το εσωτερικό επενδύεται με μεταλλικά πλακίδια χρυσού χρώματος που συμβολίζουν τη φωτιά των ηφαιστείων. Τα πλακίδια αυτά αντανακλούν τον ήλιο κατά τη διάρκεια της μέρας και τη νύχτα εκπέμπουν κίτρινο φως.

vulcania11            πηγή:house42            

Το ‘’ηφαίστειο’’ διαθέτει θερμοκήπια, ηφαιστειακό κήπο, δύο αμφιθέατρα, κινηματογραφικές αίθουσες, χώρο φιλοξένησης εκθέσεων σύγχρονης τέχνης στην πλατεία του ισογείου, εστίαση, παιδότοπο καθώς και κέντρο πληροφόρησης.

4          κάτοψη, πηγή: Atelier4

HOLL_010_006_02μακέτα, πηγή:frac centre

320_VULCANIA_17.jpg_projectimage

320_VULCANIA_12.jpg_projectimage

πηγή:hollein

Ταμπέλες: μουσείο, μεταμοντέρνο, Hans Hollein, ηφαίστειο, πάρκο

Πηγές:

http://www.arcspace.com/features/hans-hollein/vulcania/

http://phaidonatlas.com/building/vulcania-museum/1789

Για το θεματικό πάρκο:

http://www.hollein.com/ger/Architektur/Chronologisch/2000-2009/Vulcania

Leave a Reply