Η σπηλαιογραφία  είναι αναπαραστάσεις και σχέδια, τα οποία έχουν ως υπόστρωμα φυσικό πέτρωμα. Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν οι βραχόγραφίες, δεν είναι γνωστός. Εντύπωση δημιουργούν ευρήματα σε σπήλαια, τα οποία δεν ήταν κατοικήσιμα ή σε σημεία  που δεν ήταν προσβάσιμα από ενήλικες. Οι κυριότερες υποθέσεις είναι ότι είτε αποτελούσαν καλλιτεχνική έκφραση είτε τρόπος επικοινωνίας είτε είχαν θρησκευτικό ή τελετουργικό χαρακτήρα.

Οι απεικονίσεις στις σπηλαιογραφίες είναι εντυπωσιακά παρόμοιες σε όλο τον κόσμο, με τα ζώα να κυριαρχούν. Οι ανθρωποι εμφανίζονταν κυρίως ως απλές μορφές ή με απεικονίσεις των χεριών τους.

Στην δημιουργία μορφών χρησιμοποιούσαν αρκετά την τεχνική στένσιλ, όπως για παράδειγμα τοποθετούσαν το χέρι τους στο βράχο και στη συνέχεια φυσούσαν την χρωστική ώστε να καλύψει περιμετρικά την περιοχή. Έτσι, δημιουργούταν η μορφή του χεριού.  Αντίστοιχα, χρησιμοποιούσαν φύλλα δέντρων κ.α.

Οι αρχαιότερες τοιχογραφίες που έχουν βρεθεί είναι τουλάχιστον 40.000 ετών, στο Μάρος του νησιού Σουλαέζι στην Ινδονησία, σύμφωνα με χρονολόγηση που δημοσιοποιήθηκε στο άρθρο “Pleistocene cave art from Sulawesi, Indonesiaτο” το 2014(Aubert et al., 2014). Διάσημες τοιχογραφίες που έχουν ανακαλυφθεί και φημίζονται για την σύνθεση και τεχνική τους, είναι αυτές του Λασκώ στη Γαλλία με ηλικία περίπου 17.000 ετών, και στην Αλταμίρα της Ισπανίας της ίδιας περίπου περιόδου.

 

AUBERT, M., BRUMM, A., RAMLI, M., SUTIKNA, T., SAPTOMO, E. W., HAKIM, B., MORWOOD, M. J., BERGH, G. D. V. D., KINSLEY, L. & DOSSETO, A. 2014. Pleistocene cave art from Sulawesi, Indonesia. Nature, 514, 223-227.

Leave a Reply